Certificat energetic Brasov

Ce este un certificat energetic ?

Un certificat energetic este un act oficial scris, menit sa ofere informatii despre performantele energetice ale imobilului pentru care se elibereaza, si totodata incadreaza imobilul respectiv intr-una din cele 7 clase energetice, care merg de la litera A – reprezentand cea mai mare eficienta energetica – pana la litera G – ce indica cea mai scazuta eficienta energetica.

Documentul prezinta detalii despre caracteristicile constructiei, precum si ale instalatiilor acesteia – mai specific cele legate de apa calda si incalzire, instalatia de climatizare, iluminat si ventilatie. In plus, efectuarea unui audit energetic poate ajuta la identificarea unor solutii de reabilitare termica care vor duce in final la cresterea eficinetei energetice.

Acte necesare pentru obtinerea unui certificat energetic Brasov

Pentru eliberarea unui certificat energetic este nevoie de consultarea unor acte ale proprietatii in care sunt prezentate anumite date tehnice. Aceste acte sunt enumerate mai jos, astfel incat persoanele interesate sa obtina acest document sa le poate pregati la timp:

  • planul general de incadrare urbanistica al imobilului [scara 1:2000], cu precizarea punctelor cardinale;

  • planurile arhitecturale ale fatadelor si sectiunilor cladirii: subsol, parter, etaj curent, etaj ultim, terasa (daca exista);

  • planurile cu sectiunile transversale si longitudinale;

  • planuri ale instalatiei de apa calda (atat incalzire, cat si consum);

  • alte detalii constructive pentru plansee si pereti;

Etapele elaborarii unui certificat energetic

Eliberarea acestui act se face urmand cativa pasi specific, descrisi in continuare:

In prima faza se procedeaza la evaluarea performantei energetice a imobilului, actiune efectuata in baza caracteristicilor constructive, precum si al planului pentru instalatii. Aici ne referim la incalzire, iluminat, ventilatie, climatizare si prepararea apei calde pentru consum menajer.

Pasul urmator presupune definirea cladirii de referinta atasate cladirii reale, pentru ca mai apoi sa se faca evaluarea performantei energetice a acesteia. De retinut ca acest pas nu se executa in cazul apartamentelor.

Pasul al treilea presupune incadrarea imobilului in tema intr-o clasa de performanta energetica.

Pasul al patrulea implica notarea imobilului din punct de vedere energetic, si intocmirea certificatului energetic, unde se pot introduce si eventuale recomandari pentru cresterea eficientei in utilizarea energiei – recomandari facute de catre auditorul energetic care a efectuat lucrarea.

Valabilitatea unui certificat energetic Brasov

Valabilitatea acestui document este reglementata prin lege – mai specific Legea 159/2013 care modifica si completeaza Legea 372/2005 privind performanta energetic a cladirilor – si fixeaza acest termen la 10 ani de la data emiterii sale.

Trebuie mentionat totusi ca, in acele cazuri in care proprietarul executa modificari asupra imobilului – montare geamuri termopane, anvelopare etc) cu impact asupra consumului energetic, acesta poate sa ia in calcul solicitarea unui nou certificat energetic – in scopul obtinerii unei note mai bune.