Certificat energetic Brasov

Ce este un certificat energetic ?

Un certificat energetic Brasov este un document scris, cu caracter informative, ce atesta performantele energetice ale locuintei si incadreaza imobilul intr-o clasa energetica. Actul detaliaza caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente (apa calda, instalatie de climatizare, incalzire, ventilatie si iluminat artificial).

Clasele energetice sunt in numar de sapte (clasa A este cea mai eficienta din punct de vedere energetic, iar clasa G este cea cu eficienta energetica cea mai scazuta).

Certificatul poate fi completat cu un audit energetic cu ajutorul caruia se identifica solutiile de reabilitare termica si de crestere a eficientei energetice.

Acte necesare

Un certificat energetic Brasov va fi eliberat pe baza actelor care certifica anumite date tehnice.

Vom enumara mai jos lista acestora, pentru a va putea pregati din timp:

  • planul general de incadrare urbanistica al imobilului la scara 1:2000 in care sa fie precizate exact punctele cardinale;
  • planurile arhitecturale ale fatadelor si sectiunilor: subsol, etaj curent, parter, etaj ultim, terasa;
  • planurile cu sectiunile longitudinale si transversale;
  • planuri ale instalatiei de incalzire si apa calda de consum;
  • alte detalii constructive pentru plansee si pereti;
  • fisa tehnica (sau denumirea producatorului) pentru calorifere, centrala termica si termopane;
  • facturile de apa rece, apa calda, energie termica sau combustibil pentru centrala termica a cladirii.

Etapele elaborarii

Eliberarea unui certificat energetic Brasov presupune respectarea mai multor etape.

In prima faza se face evaluarea performantei energetice a imobilului in conditii normale, pe baza caracteristicilor constructive si al planului pentru instalatii.

In randul acestor caracteristici se numara incalzirea, prepararea apei calde, iluminat artificial si ventilarea sau climatizarea imobilului.

Faza urmatoare este aceea in care se defineste cladirea de referinta atasata cladirii reale si se face evaluarea performantei energetice a acesteia (aceasta faza nu se aplica in cazul apartamentelor);

Faza a treia presupune incadrarea cladirii in clasa de performanta energetica si de meniu;

In faza a patra se face notarea din punct de vedere energetic a cladirii, urmata de intocmirea “Certificatului de Performanta Energetica “ (CPE) pentru imobilul respectiv. In acest act se pot introduce si recomandarile facute de catre auditorii energetici pentru cresterea eficientei in utilizarea energiei.

Valabilitatea

Conform Legii 159/2013 care modifica si completeaza Legea 372/2005 privind performanta energetic a cladirilor, valabilitatea Certificatului Energetic este de 10 ani de la data emiterii.

In situatia in care proprietarul face modificari care au impact asupra consumului energetic (termopane, anvelopare casa), acesta poate solicita un nou certificat energetic prin care sa fie luate in calcul aceste imbunatatiri, in vederea obtinerii unui calificativ mai bun.

Aveti nevoie de un certificat energetic Brasov? Contactati-ne astazi!